Wednesday, December 3, 2014

recipe: irish dry-aged rumpsteak & spicy baked eggplant slices

you know that i like my food simple, quickly prepared and tasty! 
this meal fulfills all the criteria and it's low carb too ;-)

i am usually not the biggest fan of eggplants but i received them with my organic-veggie box the last few times. i would never throw food away so i looked for some variantions to prepare them in a (for me) palatable way. these oven-baked slices with a spicy curry-crust turned out pretty decent.

irish dry-aged rumpsteak & spicy baked eggplant slices
kcal: 925  // protein: 82 // carbs: 23 // fat: 56

ingredients:
  • 300 g irish dry-aged beef rumpsteak(s)
    (e.g. at lidl's, austria only)
  • 350 g fresh (organic) eggplant
  • 1 tbs crunchy peanut-butter
  • 1 tbs corn-starch
  • 1 tbs curry-paste
  • 1 tsp grassfed butter
  • fresh herbs
    (i used cilantro and rosemary)
  • salt/pepper


preparation:

preheat oven to 200° C

wash eggplant and cut it into slices (about 5 mm thickness should be ok).
put slices on a paper lined baking sheet.

in a small bowl mix together peanut butter, corn-starch, curry-paste, salt, pepper and a bit of warm water to get a smooth pulp.
with a cooking brush spread the paste on all egglant slices, add a bit of extra pepper and salt on top. put them in the oven and bake for approx. 25 min.

about 10-15 min before your eggplant slices are done rinse rumpsteak w. cold water and dry them.
cut a few small slits into the sides with the fat-band to avoid buckling of the meat once you start to roast it.
all seasoning we need for this lovely meat is a bit of salt on both sides.
heat up a non-stick pan, add butter and let it melt.
add two small rosemary twigs to the pan and roast them for a bit to release the flavours.
when you hold your hand closely to the pans base and it feels decently hot you can add the meat.
fry for roughly 2 min on each side depending on the thickness of your steaks.
remove steaks from the pan and put them on a plate.
cover them and put them in the oven - turn down the heat to 150 °C leaving them in there for another 4-5 min together with your eggplant slices.
once they are done put your steaks and eggplans slices on a plate, chop fresh cilantro, spread it over the eggplant-slices and add some freshly ground pepper to your steaks. enjoy <3

:::::::::: german:


zutaten:
  • 300 g irish dry-aged beef rumpsteak(s)
    (z.b. bei lidl, nur in österreich)
  • 350 g frische (bio) aubergine
  • 1 el crunchy peanut-butter
  • 1 el maisstärke
  • 1 el curry-paste
  • 1 tl weidebutter
  • frische kräuter
    (ich habe koriander und rosmarin verwendet)
  • salz/pfeffer


zubereitung:

ofen auf 200° C vorheizen

aubergine waschen und in scheiben schneiden (ca. 5 mm dicke sollten ok sein.)
scheiben auf ein mit papier ausgelegtes backblech legen.

in einer kleinen schale erdnussbutter, maisstärke, curry-paste, salz und peffer mit etwas warmem wasser zu einer glatten masse verrühren. 
mit einem backpinsel die paste nun auf den auberginen-scheiben verteilen und noch etwas salz und pfeffer obendrauf.
alles ab in den ofen und für ca. 25 min backen.

ungefähr 10-15 min vor ende der backzeit die steaks kalt abspülen und trocknen.
mit dem messer ein paar kleine schlitze in den fettrand schneiden, so vermeidest du dass sich das fleisch beim braten aufwellt.
salz ist das einzige, was wir für diese schönen steaks brauchen- einfach von beiden seiten gut damit würzen.
eine antihaft-pfanne aufheizen und die butter darin zerlassen.
2 kleine rosmarin-zweige mitbraten, sodass sie ihre aromen freigeben.
wenn du deine hand über den pfannenboden hälst und dieser eine gute hitze abstrahlt ist die pfanne heiß genug für deine steaks. 
brate sie ca. 2 min von jeder seite, abhängig von der dicke der steaks.
rumpsteaks nun herausnehmen, auf einen teller geben, abdecken und in den ofen schieben.
hitze auf 150° C reduzieren und für ca. 4-5 min. zusammen mit den auberginen-scheiben fertig backen.
sobald die backzeit vorbei ist steaks und auberginen-scheiben auf einem teller zusammen anrichten.
frischen koriander hacken und auf den auberginen verteilen, steak mit etwas frisch gemahlenem pfeffer nachwürzen - fertig <3

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